Ahad, 21 Jun 2015

Ikhtiar untuk buang batu karang menggunakan Performance Drink

Assalamualaikum wbt


KISAH BENAR D003
---------------------------
Bismillahirrahmanirrahim..

Untuk pengetahuan semua, abah memang suspek batu karang dari tahun lepas lagi..abah selalu mengadu sakit kalau nak kencing...sakit sampai pegang-pegang pinggang lagi tu...lama jugakla sakitnya..dekat 2 minggu kot..tapi..yang peliknya bila scan kata takde apa-apa kristal pun yang nampak...so abah makan je ubat yang Doktor berikan..(tak sure ubat apa)

Sampai laa abah pindah sekolah dan duduk serumah dengan oyun..sebab rumah oyun lebih dekat dengan sekolah abah mengajar tu...tapi..dekat-dekat pun, abah kena ulang alik hampir 60km setiap hari...penaaatttt sangat...sampaikan abah tak larat nak berbasikal setiap petang untuk riadah...

Maka..sejak tu lah abah jadi peminat setia Performance Drink ni..sebab abah selalu sangat letih drive jauh-jauh..malam-malam plak abah akan ambil Omega Guard dan Ostematrix untuk kurangkan sakit-sakit badan..

Lepas konsisten hampir setengah tahun ambil Performance (PD) ni, tiba-tiba abah mengadu sakit lagi...tapi esoknya, terus abah bagitau,
"patutla abah sakit perut 2 hari ni...rupanya memang ada batu yang keluar"
"agaknya sebab air tu kot batu tu boleh keluar"

Terus oyun dapatkan nasihat Doktor yang ada dalam shaklee..nak tanya 2nd opinion..Doktor Siti Khadijah..Nak tahu macam mana PD ni boleh bantu mereka yang masih peringkat awal batu karang?
jom kita tengok 3 mekanisma utama:

Sambil-sambil tu buat sikit bacaan gak pasal kidney stones ni di google dan kaitannya dengan air elektrolit ni..ouh ye..kalau nak tau, air Performance shaklee ni ada kajian klinikal tau!
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19066876

1) Dalam kajian tu memang jelas dinyatakan bahawa elektrolit dalam air PD ni boleh jadi 'pengangkut keluar' bahan yang boleh membentuk kristal dalam urinary tract tau!
"Performance, with more citrate and a higher pH than Gatorade, could represent a superior alternative to water for reducing urinary lithogenicity. Most sports drinks with significant carbohydrate content however may contain too many calories, and fructose, to be preferred beverages for stone prevention."

2) Lagipun pH PD ialah 4.3 (slightly acidic) memang boleh membantu mencegah pembentukan batu karang. Daripada web American Family Physician, http://www.aafp.org/afp/2011/1201/p1243.html ,
"For most kidney stones, urine should be less acidic. One way to make the urine less acidic is to add citrate to drinking water. Lemon and lime juices are great sources of citrate."

Haaaaa...PD ni memang rasa oren yang lazat! memang great sources of citrate!

3) Daripada web http://www.kidney.org/atoz/content/kidneystones.cfm , 
"A kidney stone is a hard object that is made from chemicals in the urine. Urine has various wastes dissolved in it. When there is too much waste in too little liquid, crystals begin to form. The crystals attract other elements and join together to form a solid that will get larger unless it is passed out of the body with the urine."  

Dinyatakan dengan jelas, batu kristal tu boleh terbentuk apabila badan kita kekurangan cecair dalam buah pinggang...nanti bahan buangan yang sepatutnya mudah nak dikeluarkan dalam bentuk cecair jadi bergumpal membentuk pepejal apabila badan tak cukup air (dehidrated)...bila dah jadi pepejal, mestilah susah nak keluar kan dari urinary tract tu kan?

So...apa yang PD ni boleh tolong adalah...ia bersifat isotonik yang mengelakkan dari kehilangan air yang terlalu cepat dari sel..air  tu duk stay je dalam sel...lagipun oyun rasa kalau minum PD ni macam takla kita rasa haus nak teguk berteguk-teguk air kosong...

Alhamdulillah...syukur sangat..at least batu kristal abah tu boleh keluar...bila badan kita hidrate dengan air, maka ia lebih mudah keluar...

Abah dah jadi peminat setia PD ni dah..sekarang tak beli dah minuman elektrolit jenama lain dah..sebab risau dengan kandungan gulanya...tapi..yang PD ni memang selamat..dah ada kajian pun..tu extra bonus keyakinan tu!

Ouh ye...batu karang ni..lama-lama boleh merosakkan buah pinggang tau! haaa...baiklah mencegah daripada mengubati..
#shakleeEffects
#s2ufamilies
#s2united

Untuk konsultansi, hubungi sy ya
----------------------------
FB : https://www.facebook.com/oyun.ayuney
Pages : https://www.facebook.com/EymanAyuneyNatureshoppe
Blog : www.eymanayuney.com
HP : 019-2680649 Oyun
==================
Produk yang diambil:
1. Performance Drink
2. Omega Guard
3. Ostematrix
===================



0 ulasan:

Catat Ulasan